Entries in Jenny Melendez (5)

Wednesday
Jun132012

Behind the Scenes: Marathon Map Wall

Pre-demolition. Wall on the right (with the round mirror hanging up high) is to become our Marathon Map Wall!

Test made using embossed plaster technique.

Cutting the enlarged template down into manageable pieces for stamping.

Photography by Conor Doherty

Wednesday
Jun132012

Behind the Scenes: Plaster and Patinas

Raw space post demolition.

Having pulled an all-nighter, the plaster textured walls are looking quite dramatic!

Close-up of textured plaster treatment.

Perfectly patinaed garage doors!

Pre-demolitian. Under those terrible pressed wood slats hide some gorgeous original garage doors just waiting to be discovered and brought to aged perfection!

In-studio tests of various patina treatments on metal.

Left: Initial demo of old flooring reveals original hexagonal penny tiles. Right: First layer of patina on floor letters.

And voila!!

Photography by Conor Doherty

Tuesday
Jun052012

Behind the Scenes: Brick aging & wood panel build

Raw space with multiple brick facades at varying stages of aging and plywood blocking for wood panels. Liz takes a dust free breather.

Pre-treated brick - it's a mess!

It was insane how many different types of brick/stone there were in one space - 7 in total! The history and architecture revealed itself one layer at a time. A true challenge to merge the varieties in tone and aged appearance using mortar, paint and other tricks of the trade.

While Liz and I were up high painting the brick, Jenny was hard at work mixing just the right shades of grey for us to keep the progress moving through the night.

Completed brick tones!

Sketch reflecting aged brick walls with intermittent wood panels on which to highlight merchandise.  And our sturdy, yet feminine hard hats.  We can be safe AND look hot!

Measuring and designing the reclaimed wood plank patterns to be used for the large-scale wood panels.

In the background are my collaborators Kirsten Marchand, NB Senior Store Planner and our talented carpenter Sal. 

Sal refers to my printed template to ensure correct placement of each plank. He rocked AND he let me use his pneumatic nail gun to secure the final structure! Hot damn it was powerful! 

I never tire of seeing the vision come to life!

Photography by Conor Doherty

View Full Project

Friday
Jun012012

Behind the Scenes: NB Marathon Bib Wall Treatment


Raw space in construction.

Design development tests done in-studio to create texture, plaster application process, depth and tones of final treatment.

Creating large, on-site sample of bib texture based on studio tests.

Painting embossed sample to accentuate texture and design detail.

Final on-site sample to be used as guide for in store execution.

Checking scale of bibs along top of brick walls... Plastering to begin over installed diamond lathe.

Liz and Jenny prepping the silicone casts for embossing the plaster.

Embossed plaster in progress!

Checking temperature of plaster - when hot you know the magic is happening!

Embossed plaster left overnight to cure completely before painting.

Now that the plaster is dry, we begin painting to pull out the proper tones, creating depth and drama.

Texture begins to visibly pop with final paint application.

Collaboration is the key to dynamic success and this gorgeous store is no exception to the rule. New Balance Creative Director and brilliant mind Mark Keegan crafted and lead a team of designers, artists and makers, each experts in their given fields, to bring his retail vision to life. In tandem with NB Senior Store Designer Kirsten Marchand, our team manifested the essence of NB Excellence. Over the next few weeks we will bring you more behind the scenes action - diving into our entire project scope. It was both an honor and a privilege to be a part of this crazy-talented team on our SECOND New Balance Experience store! The players:

Design Mastermind: Mark Keegan, NB Creative Director

Interior Guru: Kirsten Marchand, NB Senior Store Planner

Graphic Design: Linda Loiewski, LX2

Silicone Plate Production & NB Neon Sign: IDL Worldwide

Artists and Makers: Nikole Nelson Studios (aka, hot construction chicks ;)

Photography: Conor Doherty

View Full Project

Monday
Sep122011

Behind the Scenes: Experience Store In Construction

Collaborating with assembly area designers IDL, painted distressed NB logo on floor.

Raw space pre-construction.

Assembly area floor, beginning stages of construction.

Design development floor samples.

Photograph by Jeff Harris

Our muscle! We love Allstate Electric!On the roof of our studio in Red Hook for celebratory laughs and beers at sunset.

During our 3 week stay on the New Balance construction site we tackled the rear wall (seen in earlier behind the scene post), the column restoration and the floor treatment in the assembly area. At the hottest point of the summer, during a heat wave, in an unventilated space, with zero natural light, we forged side by side with skilled construction teams to achieve dynamic results. A construction site can easily be compared to a beehive - it is no joke, especially in New York City. These dudes were serious craftsman and took their trades to the extreme. The amount of energy and collaboration was invigorating and we earned our stripes successfully amongst them, hot-pink hardhat and all. There was not a day the boys didn’t assist our team in one way or another – from lifting our 20 ft scaffolding to teaching me new methods of building – it was an experience I will not soon forget.

We painted a distressed oversized NB logo in the assembly area and developed the staining process for the wood floors throughout the space. The columns were stripped down to the original metal, cleaned and finished, restoring their full beauty. This was one messy job – wet, dirty and grimy. During the finishing process, antique graffiti was discovered adding to the store's visual story, peeling back the layers of time to reveal and respect the building’s history.

After 3 long HOT weeks we returned to our studio in Red Hook on top of the world. As we watched the sunset celebrating our power (we were quite pumped up on testosterone) our minds began shifting to the next stages of greatness ahead…the production of the 13’ front art sculpture…

More behind the scenes on final stages of New Balance Experience store coming soon! 

View Full Project